PFAS

Vad är PFAS?

PFAS är en förkortning av Per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Det är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier med liknande kemisk struktur. Det finns tusentals olika PFAS-ämnen och många benämns med förkortningar som till exempel PFOA och PFOS. De framställs syntetiskt och finns inte naturligt i miljön.

PFAS-ämnen har unika kemiska egenskaper som gör att de används i många olika produkter. De kan bland annat vara smuts-, vatten- och fettavvisande, klara höga temperaturer eller ha ytaktiva egenskaper. Därför kan man hitta dem i produkter som till exempel funktionskläder, skor, möbeltextilier, rengöringsmedel, smörjoljor och brandskum. Många platser i Sverige där man använt brandskum för brandsläckning, har PFAS föroreningar i marken.

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser har fått mycket uppmärksamhet på grund av att de är mycket svårnedbrytbara i miljön och kan spridas långt, även till platser där de inte används. Vissa PFAS-ämnen är också skadliga för hälsan. De kan bland annat påverka reproduktionsförmågan och misstänks vara cancerframkallande. Många PFAS-ämnen är reglerade i olika regelverk som POP-förordningen, Reach bilaga XVII och kandidatförteckningen, men på EU-nivå finns i dag ett förslag om att begränsa PFAS-ämnen som grupp istället för att reglera specifika ämnen.

Du kan läsa mer om per- och polyfluorerade alkylsubstanser på Kemikalieinspektionens webbsida.

Ibland kan man behöva ta hjälp av en konsult för att kunna uppfylla de regelverk som gäller för PFAS-ämnen. Amnelo Groups konsulter har specialiserade kunskaper och kan stötta företag med värdefull expertis eller extra resurser. Kontakta oss gärna, så hittar vi en lösning som passar just dig.

Våra erbjudanden

Amnelo Group AB är din partner inom kemikalielagstiftning och kemikaliehantering. Vi hjälper företag att navigera i den komplexa världen av kemikalier och regelverk. Våra experter ger rådgivning om kemikalieregler och hjälper dig att följa de senaste bestämmelserna. Vi granskar och skapar säkerhetsdatablad, optimerar hanteringen av kemikalier i din verksamhet och stödjer dig med miljömärkning. Dessutom erbjuder vi utbildningar för att öka medvetenheten och kompetensen inom kemikalielagstiftningen. Låt oss ta hand om det krångliga och tidskrävande arbetet så att ni kan fokusera på det ni gör bäst!

Tjänster kemikalieregler Amnelo

Tjänster Kemikalieregler

Vi hjälper er att navigera genom komplexiteten i kemikalielagstiftningen med djupgående expertis i svenska och EU regelverk.

Tjänster utbildning Amnelo

Utbildningar Kemikalielagstiftning

Vi hjälper dig att få en övergripande förståelse för kemikalielagstiftningen och kunskaper om relevanta lagar och regelverk.

Säkerhetsdatablad Tjänster

Tjänster Säkerhetsdatablad

Vi avlastar ert företag från tidskrävande process med att skapa, uppdatera och granska säkerhetsdatablad.

Konsulttjänst miljömärkning

Tjänster Miljömärkning

Låt oss hanterar hela ansökningsprocessen och fungerar som kontakt mot miljömärkningsorganet.

Kemikaliehantering Tjänster

Tjänster Kemikaliehantering

Vi underlättar ert arbete och hjälper er att öka effektiviteten, minska riskerna och uppfylla regelverk.

Annat vi kan hjälpa er med? Amnelo

Kan vi hjälpa dig med något annat?

Finns något annat vi kan hjälpa dig med? Vi har bred kompetens inom kemikalieområdet. Kontakta oss för mer information.

Läs mer om regler & begrepp

Kemikalie- och miljöområdet använder många begrepp och förkortningar, vilket kan skapa förvirring. Vad betyder de egentligen? Vi hjälper dig att reda ut begreppen och besvara dina frågor.

Låt oss hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för din verksamhet. Hör av dig! Vi svarar så fort vi kan!

Du kan också maila till oss på info@amnelo.se

Rulla till toppen