miljömärkning

Vad är miljömärkning?

Miljömärkningar är ett viktigt verktyg för att hjälpa konsumenter att göra mer hållbara och miljövänligare val när de handlar. Märkningen visar att en vara uppfyller vissa kriterier som olika miljömärkningsorgan har tagit fram. Det finns miljömärkningar för olika typer av produkter och tjänster, bland annat livsmedel, hygienprodukter, kläder, möbler, elektronik och hotellverksamhet.

Kända märken för olika konsumentprodukter, tjänster och livsmedel:

  • Svanen Märkning av varor och tjänster med krav på bland annat kemikalieinnehåll, energiförbrukning och förnybara råvaror. Krav ställs även på funktion och kvalitet. Kriterier finns för till exempel tvätt och rengöringsprodukter, papper, möbler, hotell, städtjänster och fordonstvättar.
  • Bra Miljöval Märkning av varor och tjänster med krav på bland annat kemikalieinnehåll, energiförbrukning och förnybara råvaror. kriterier finns för bland annat kemiska- och kosmetiska produkter, transporttjänster, fjärrvärme och försäkringar.
  • EU-Ecolabel (EU-blomman) Märkning av varor och tjänster med krav på hela produktens miljöpåverkan. Kriterier finns för bland annat rengöringsprodukter, textilier, elektronik, möbler och semesteranläggningar.
  • FSC Märkning av varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk med hänsyn till miljö och människor.
  • Krav Märkning av ekologiska livsmedel som är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
  • MSC Märkning av livsmedel av fisk och skaldjur som kommer från livskraftiga bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.
  • Fairtrade Märkning av livsmedel som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter och för en hållbar världshandel.

För att få använda miljömärkning på en produkt behöver den uppfylla vissa kriterier. Beroende på vilken typ av produkt märkningen gäller för, finns olika kriterier och krav. Kriterierna revideras och uppdateras med jämna mellanrum så att kraven hela tiden blir lite strängare. Det bidrar till att de miljömärkta produkterna fortsätter att förbättras ur miljösynpunkt.

Ibland kan man behöva ta hjälp av en konsult för att ansöka om miljömärkning. Amnelo Groups konsulter har specialiserade kunskaper och kan stötta företag med värdefull expertis eller extra resurser. Kontakta oss gärna, så hittar vi en lösning som passar just dig.

Våra erbjudanden

Amnelo Group AB är din partner inom kemikalielagstiftning och kemikaliehantering. Vi hjälper företag att navigera i den komplexa världen av kemikalier och regelverk. Våra experter ger rådgivning om kemikalieregler och hjälper dig att följa de senaste bestämmelserna. Vi granskar och skapar säkerhetsdatablad, optimerar hanteringen av kemikalier i din verksamhet och stödjer dig med miljömärkning. Dessutom erbjuder vi utbildningar för att öka medvetenheten och kompetensen inom kemikalielagstiftningen. Låt oss ta hand om det krångliga och tidskrävande arbetet så att ni kan fokusera på det ni gör bäst!

Tjänster kemikalieregler Amnelo

Tjänster Kemikalieregler

Vi hjälper er att navigera genom komplexiteten i kemikalielagstiftningen med djupgående expertis i svenska och EU regelverk.

Tjänster utbildning Amnelo

Utbildningar Kemikalielagstiftning

Vi hjälper dig att få en övergripande förståelse för kemikalielagstiftningen och kunskaper om relevanta lagar och regelverk.

Säkerhetsdatablad Tjänster

Tjänster Säkerhetsdatablad

Vi avlastar ert företag från tidskrävande process med att skapa, uppdatera och granska säkerhetsdatablad.

Konsulttjänst miljömärkning

Tjänster Miljömärkning

Låt oss hanterar hela ansökningsprocessen och fungerar som kontakt mot miljömärkningsorganet.

Kemikaliehantering Tjänster

Tjänster Kemikaliehantering

Vi underlättar ert arbete och hjälper er att öka effektiviteten, minska riskerna och uppfylla regelverk.

Annat vi kan hjälpa er med? Amnelo

Kan vi hjälpa dig med något annat?

Finns något annat vi kan hjälpa dig med? Vi har bred kompetens inom kemikalieområdet. Kontakta oss för mer information.

Läs mer om regler & begrepp

Kemikalie- och miljöområdet använder många begrepp och förkortningar, vilket kan skapa förvirring. Vad betyder de egentligen? Vi hjälper dig att reda ut begreppen och besvara dina frågor.

Låt oss hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för din verksamhet. Hör av dig! Vi svarar så fort vi kan!

Du kan också maila till oss på info@amnelo.se

Rulla till toppen