miljömärkning

Vad är miljömärkning?

Miljömärkningar är ett viktigt verktyg för att hjälpa konsumenter att göra mer hållbara och miljövänligare val när de handlar. Märkningen visar att en vara uppfyller vissa kriterier som olika miljömärkningsorgan har tagit fram. Det finns flera miljömärkningar för olika typer av produkter och tjänster, bland annat livsmedel, hygienprodukter, kläder, möbler, elektronik och hotellverksamhet.

Kända märken för olika konsumentprodukter, tjänster och livsmedel:

  • Svanen Märkning av varor och tjänster med krav på bland annat kemikalieinnehåll, energiförbrukning och förnybara råvaror. Krav ställs även på funktion och kvalitet. Kriterier finns för till exempel tvätt och rengöringsprodukter, papper, möbler, hotell, städtjänster och fordonstvättar.
  • Bra Miljöval Märkning av varor och tjänster med krav på bland annat kemikalieinnehåll, energiförbrukning och förnybara råvaror. kriterier finns för bland annat kemiska- och kosmetiska produkter, transporttjänster, fjärrvärme och försäkringar.
  • EU-Ecolabel (EU-blomman) Märkning av varor och tjänster med krav på hela produktens miljöpåverkan. Kriterier finns för bland annat rengöringsprodukter, textilier, elektronik, möbler och semesteranläggningar.
  • FSC Märkning av varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk med hänsyn till miljö och människor.
  • Krav Märkning av ekologiska livsmedel som är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.
  • MSC Märkning av fisk och skaldjur som kommer från livskraftiga bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.
  • Fairtrade Märkning av livsmedel som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter och för en hållbar världshandel.

För att få använda miljömärkning på en produkt behöver den uppfylla vissa kriterier. Beroende på vilken typ av produkt märkningen gäller för finns olika kriterier och krav. Kriterierna revideras och uppdateras med jämna mellanrum så att kraven hela tiden blir lite strängare. Det bidrar till att produkterna fortsätter att förbättras ur miljösynpunkt.

Ibland kan man behöva ta hjälp av en konsult för att ansöka om miljömärkning. Amnelo Groups konsulter har specialiserade kunskaper och kan stötta företag med värdefull expertis eller extra resurser. Kontakta oss gärna, så hittar vi en lösning som passar just dig.

Läs mer om regler & begrepp

Rulla till toppen